Slovenski inovatorji izjemno uspešni na sejmu v Nemčiji

V nemškem Friedrichshafnu je od 13. do 16. aprila potekal največji evropski letalski sejem Aero, na katerem so med 630 razstavljavci iz 29 držav predstavili svoje dosežke tudi dva člana združenja inovatorjev ASI in častni član Ivo Boscarol s podjetjem Pipistrel. Stroške najema prostora je nekaterim slovenskim udeležencem sofinancirala Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije.

Mesto Ulm je v okviru sejma 17. aprila priredilo Berblingerjevo tekmovanje, ki se ga je udeležilo 36 tekmovalcev. Neodvisna žirija je ocenjevala inovativnost letal, okoljsko prijaznost in prikaz letenja. Berblingerjeva nagrada predstavlja eno najpomembnejših priznanj na področju letalstva, njena vrednost pa je bila 100.000 evrov. Žirija se je odločila, da bo podelila dve nagradi v višini 45.000 in posebno nagrado v višini 10.000 evrov. Eno od glavnih nagrad je za enosedežno jadralno letalo na solarni pogon SUNSEEKER II prejel Eric Raymond, Američan, ki že nekaj let živi v Sloveniji in je tu tudi odprl podjetje Solarni Horizont za razvoj teh letal. S svojim projektom je dokazal, da letenje na solarni pogon ni več samo vizija, temveč popolna realnost.

Na sejmu pa so podelili tudi dve Lindberghovi nagradi za električna letala. V kategoriji za najboljše električno letalo je zmagalo Pipistrelovo letalo TAURUS ELECTRO, v kategoriji za najboljši električni pogon pa pomožni električni pogon za jadralna letala FES, ki ga je izumil Luka Žnidaršič iz podjetja LZ Design. Kot je pri pogonu FES zapisala komisija v svoji utemeljitvi, sistem predstavlja edinstveno uporabo električnega pogona, ki predstavlja resnično novost na področju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*