Najboljši prenosni računalniki za vse priložnosti

Kako najti zmogljiv prenosnik?

Prenosniki so postali nepogrešljiv pripomoček tako v poslovnem okolju kot tudi doma, saj nam omogočajo številne prednosti. Prenosniki so prava izbira zaradi svoje prilagodljivosti, saj ga lahko uporabljate kjer koli in imate svoje dokumente ves čas na dosegu roke. Ravno tako prenosniki zaradi svoje tanjše oblike in hkrati manjšega obsega strojne opreme za svoje delovanje porabijo bistveno manj električne energije kot običajni osebni računalniki. Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po izgledu, velikosti ekrana in tudi zmogljivost, zato je potrebno pri iskanju optimalnega prenosnika dobro pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se morate, katere tehnične lastnosti so za vas najpomembnejše in na podlagi tega najti ustrezen prenosnik, ki vam bo zagotovil kar največjo zmogljivost in hkrati ugodno ceno.

Poceni prenosni računalniki najvišje kakovosti

Prenosniki se delijo v zelo različne kategorije, ki se med sabo razlikujejo po kvaliteti, namembnosti, velikosti, ceni in številnih drugih karakteristikah. Glede na številčnost ponudbe boste z malo podrobnejšega iskanja in raziskovanja z lahkoto našli poceni prenosne računalnike, ki bodo zadostili vašim pričakovanjem. Vendar pri izbiri prenosnika ne sme biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete visoko kvaliteto in morate izbrati dovolj zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotovil nemoteno delo.

Prenosniki se med seboj razlikujejo po CPU-jih in pomnilniku RAM-u, ki določata, kako hiter bo računalnik in koliko programov se lahko hkrati brez težavizvaja. Pomnilnik označujemo v Gb in več Ram-a zagotavlja hitrejši ter odzivnejši računalnik. Sodobni prenosni računalniki imajo običajno od 4 GB pomnilnika naprej ter dvojedrni procesor s hitrostjo vsaj 1,2 GHz.

Druga stvar, na katero morate biti pozorni pri nakupu prenosnika, je velikost trdega diska. Trdi disk je mesto, kamor shranite vse pomembne dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Danes imajo prenosni računalniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer povprečno med 80 in 160 GB, mnogi še več.

Tretja pomembna stvar, ki vas bo gotovo zanimala, ko boste kupovali primerenprenosnik, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je velik zaslon bolj prijazen za oči in je odličen tudi za ogled filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 inčev naprej) pomeni tudi večjo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona pomemben dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnika.

Eden od pomembnih dejavnikov je tudi teža prenosnika, ki je izrednega pomena predvsem v primerih, ko načrtujete s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnega računalnika je odvisna od namembnosti prenosnika in njegove učinkovitosti. Visokozmogljivi prenosni računalniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko lažji prenosniki tehtajo 1,2 kilograma ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če se odločite za zlato sredino ali majice za nosečnice, je optimalna izbira za vas standarden vsestranski prenosni računalnik, ki večinoma tehta cca 2,6 kilograma.

Še zadnji izmed pomembnih dejavnikov, ki na začetku vplivajo na vašo izbiro prenosnega računalnika, je videokartica, ki poskrbi za vizualne učinke pri uporabi prenosnika. V prenosnih računalnikih večinoma ni dovolj prostora za grafične kartice, kot so vgrajene v običajnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh različicah, kot integrirana grafična kartica ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosniki in vzdržljivost njihove baterije

Pri izbiri prenosnega računalnika ključno vlogo zagotovo igra tudi vzdržljivost baterije, vendar jo lahko bistveno podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. En izmed možnosti za varčevanje baterije je optimiziranje svetlosti ekrana in izklapljanje ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko občutno podaljšate zmogljivost baterije. Med varčevalne ukrepe sodi tudi izklop velikih porabnikov energije, kot so omrežne povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnih računalnikih smotrno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po preteku določenega časa neaktivnosti. Za izboljšanje vzdržljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in na ta način preprečite neprestano vrtenje trdega diska.

Če prenosnika dalj časa nimate v uporabi, je priporočljivo, da baterije polnite do 80-procentne operativnosti ter jo skupaj s prenosnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako ohranili optimalne lastnosti in prenosniku omogočili maksimalno življenjsko dobo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*