Zimske pnevmatike

zimske-pnevmatike

Pozor: snežne in letne pnevmatike po ugodnih cenah

Voznik, katerega kamion pozimi ali v zimskih razmerah nima primerne zimske opreme, bo kaznovan v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 200, če pa ovira ostali promet, pa s kaznijo 400 evrov. Podjetje ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) EUR, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) evrov. Danes so pnevmatike bolj vzdržljive in kakovostnejše kot pred leti. Proces izdelave in razvoja avtomobilskih gume je napredoval, kljub vsemu pa je dobro gume zamenjati na vsakih nekaj let, saj se njena prožnost in odzivnost z leti slabša. S tem pa je tudi varnost na cesti slabša. Večina šoferjev dvakrat letno na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske gume. Če se gume obrabijo, jih je treba zamenjati.. Tu pa včasih nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove pnevmatike stare oziroma kdaj so bile proizvedene.

Veliko lastnikov vozil odlaša z menjavo letnih gum za zimske in obratno. A dolgoročno s tem načinom ne prihranijo, saj letne pnevmatike niso namenjene za zimske vozne razmere, prav tako zimske pnevmatike niso za poletno vročino, saj se gume dosti hitreje obrabijo in izgubljajo svoje vozne lastnosti. Nove letne gume po ugodni ceni lahko ugodno kupite tudi preko spletne trgovine. Vaše nove pnevmatike lahko tudi shranite pri servisih. Ustrezno shranjene bodo vaše zimske pnevmatike počakale. Tako boste prihranili denar in prostor za hrambo, pravtako pa bodo letne in snežne gume shranjene na primeren način. Verjetno ste naveličani iskanja gum pri različnih dobaviteljih in si želite, da bi lahko zimske oziroma letne gume za osebna vozila, kombije ali motorna vozila enostavno kupili na enem mestu in to po zanesljivo ugodnih cenah? Prednosti kupovanja avtomobilskih pnevmatik na internetu je vsekakor ugodnejša cena, kot pri vulkanizerju. Imajo pa vulkanizerji prednost, da vam kupljene gume tudi namestijo, prav tako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane pnevmatike.

Kaj pravi zakon?

Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cestah v Republiki Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema ceste ali je vozišče poledenelo ali zasneženo, predpisano opremo..

Razvoj pnevmatik do danes

Razvoj gum oz. avtomobilskih pnevmatik so poleg izumitelja Dunlopa, nadaljevali še angleška gospoda Sinclair ter Edlin. V letu 1890 je mehanik Wilch avtomobilsko gumo razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč gume ter notranjo zračnico. Nadaljnji razvoj pnevmatik sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilskih gum se je nato razvijal vzporedno z avtomobili. Avtomobilska guma nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka.

Končni rezultat je avtomobilska guma, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avto industriji. Znamke zimske gume so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, …

To so samo najbolj znani proizvajalci avtomobilskih in moto gum, a nikakor ne edini. Poznamo letne in zimske gume za motorna vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v prometu je potrebno gume ustrezno zamenjati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*