Vse večja tesnoba na LinkedIn-u!

Več kot 30 % strokovnjakov na LinkedInu je samo poročalo, da so zaskrbljeni zaradi svojih služb, ker se bojijo, da njihovi delodajalci načrtujejo zmanjšanje proračuna in odpuščanja. Ljudje, ki delajo v trženju, upravljanju izdelkov in tehnologiji, so bolj zaskrbljeni kot tisti v pravu, administraciji ali računovodstvu.

LinkedIn, priljubljena platforma družbenih medijev za iskalce zaposlitve in karierno usmerjene strokovnjake, je objavil svoj najnovejši indeks zaupanja delovne sile. Poročilo zbira podatke skoraj 900 milijonov članov, da bi ugotovilo, ali so ljudje zadovoljni na svojih delovnih mestih ali ne. Glavni vir Linkedin-a so prihodki iz oglaševanje. Linkedin ads (oglaševanje) je prav tako bolj koriščen za ponudbo podjetjem.

Zaskrbljenost pa ni razširjena. Podatki navajajo, da imajo “relativno gledano” poklicne storitve, vključno s svetovanjem, kadrovanjem, pravom, zaposlovanjem, administrativno podporo in zdravstvenim varstvom, kot ljudje višjo stopnjo zaupanja. Ljudje, ki delajo v teh sektorjih, bodo “verjetno imeli stranke v celotnem obsegu ameriških industrij, vključno s področji, kot sta trgovina na drobno ali nafta in plin, ki so v tem letu doživela vzpon.” Vključitev zaposlovanja sproža nekaj vprašanj, saj so lovci na glave ena prvih skupin, ki jih odpustijo.

Glavni urednik LinkedIn News G. Anders je dodal, da so odvetniki v težkih časih manj zaskrbljeni, saj se ljudje obrnejo na odvetnike za pomoč pri vprašanjih, kot so zaseg nepremičnine, sodni spori, povezani z odpuščanjem, vložitve stečaja in drugo. Ljudje, ki delajo v vojski in zaščitnih službah, družbenih in socialnih službah, računovodstvu in upravnih vlogah, imajo manjšo zaskrbljenost zaradi odpuščanja ali skrbi zaradi zmanjšanja proračuna.

Po drugi strani pa so ljudje, ki delajo na področju produktnega upravljanja, zagotavljanja kakovosti in trženja, zaskrbljeni zaradi nesigurnega stanja. Ta nesigurnost je običajno povezana z uvajanjem novih izdelkov, ki se zmanjša v obdobjih, ko povpraševanje na trgu upade.

Podatki kažejo, da so Wall Street in strokovnjaki v tehnološkem sektorju manj samozavestni in postajajo vse bolj zaskrbljeni, saj se redno dogajajo odpuščanja, zmanjšanje zaposlovanja in recesije ponudbe delovnih mest. Zgodovinsko gledano so te skupine doživljale vedno večjo plačo in rast delovnih mest. Rekordne stopnje skokovite inflacije, zvišanja obrestnih mer in krčenje gospodarstva ne pomenijo nič dobrega za tehnološke in finančne strokovnjake.

Pozitivna stran, poudarja LinkedIn, je, da celotno gospodarstvo še vedno vztraja. Zadnja mesečna poročila o zaposlitvah v ZDA kažejo na trden trg dela. Zaposlovanje se nadaljuje kljub izgubam. Stopnja brezposelnosti ostaja na najnižji ravni v zadnjih 20 letih in znaša približno 3,7 %; še vedno je objavljenih 1,7 delovnih mest za vsako brezposelno osebo, ki išče novo delo, in 10,3 milijona prostih delovnih mest.

Kaj se dogaja na Wall Streetu

Investicijski bankirji, posredniki, trgovci, sklenitelji poslov in upravljalci denarja z Wall Streeta niso imuni na tržne sile. Po poročanju Bloomberga JPMorgan, Bank of AmericaBAC -0,9 %, CitigroupC -1,8 % in druge finančne institucije razmišljajo o znižanju bonusov za do 30 %.

Svetovalno podjetje za upravljanje nadomestil Johnson Associates poroča, da se lahko spodbudno plačilo zniža za več kot 45 %. Obstaja strah, da ne bodo nekateri slabo uspešni prejeli nobenega bonusa.

Pet največjih ameriških investicijskih bank je v zadnjih treh četrtletjih leta 2022 zabeležilo padec prihodkov za skoraj 50 %, kar predstavlja približno 19 milijard USD. Upad združitev in prevzemov, dejavnosti sklepanja poslov in prvih javnih ponudb je povzročil, da je vodstvo ponovno razmislilo o izplačevanju velikih bonusov .

To škoduje denarnicam strokovnjakov z Wall Streeta, ki zaslužijo velik del celotnega nadomestila v svojem letnem bonusu. Za dobre rezultate lahko v dobrem letu domov odnesejo šest- do sedemmestne bonuse.

Največja investicijska banka Goldman Sachs, s sedežem v New Yorku, namerava odpustiti okoli 4000 strokovnjakov. Zmanjšanja bodo vplivala na približno 8 % svetovne delovne sile banke. Goldman je septembra odpustil 500 zaposlenih, ko je gospodarstvo začelo pešati.

Podobno kot domnevno tehnološka podjetja izvajajo načrte za izboljšanje uspešnosti in zbirajo lestvice, da bi izločila manj uspešne, tudi podjetja v industriji vrednostnih papirjev običajno odpustijo majhen odstotek delavcev z majhnim vplivom ali zanemarijo ponudbo bonusa, ki predstavlja pomemben delež vseh nadomestil – kot spodbudo, da si poiščejo zaposlitev drugje.

Morda se boste odločili za preobrat v karieri ali pa se boste na novo odkrili. To lahko zahteva obiskovanje spletnih tečajev za učenje novih veščin ali korak nazaj za napredovanje v novo in drugačno smer.

Večina ljudi iskanje službe decembra opusti in ga odloži na novo leto. Medtem ko oni sedijo ob strani, boste vi v procesu zaposlovanja obremenjeni in izstopate, saj je konkurenca bistveno manjša.

Vir: Jack Kelly

Senior Contributor FORBES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*