SKRIVNA SPLETNA PRODAJA: 70% MEDLETNA RAST V LETU 2022

Skrivna spletna prodaja je trend, ki se je pojavil v zadnjih letih in je v letu 2022 doživel izjemen porast. Gre za prodajo izdelkov in storitev, ki poteka preko skrivnih spletnih skupin ali zasebnih sporočil na družbenih omrežjih, kot je na primer Facebook ali Instagram. Gre za prodajo, ki poteka izven klasičnih spletnih trgovin in ima številne prednosti, med drugim tudi nižje cene izdelkov in omejene izdelke, ki so na voljo le omejenemu številu kupcev.

Skrivna prodaja je v letu 2022 doživela izjemen porast, saj se je njena medletna rast povečala za kar 70 odstotkov. To je posledica več dejavnikov, med katerimi so v prvi vrsti digitalizacija in spremembe v potrošniških navadah. Vse več ljudi namreč kupuje preko spleta, vendar se vse manj odloča za nakup preko klasičnih spletnih trgovin. Namesto tega se obračajo k manjšim spletnim trgovcem in prodajalcem, ki ponujajo omejene količine izdelkov in cene, ki so nižje od klasičnih spletnih trgovin.

Poleg tega skrivna prodaja ponuja tudi nekaj drugega, kar klasične spletne trgovine ne morejo – izključnost. Kupci se včlanijo v skrivne skupine ali prejmejo zasebna sporočila od prodajalcev, ki ponujajo izdelke, ki so na voljo le omejenemu številu kupcev. To daje kupcem občutek, da imajo nekaj ekskluzivnega in da so del omejene skupine ljudi, ki si lahko privoščijo določen izdelek.

V letu 2022 so številni spletni prodajalci in trgovci prepoznali potencial skrivne spletne prodaje in se začeli vključevati v to obliko prodaje. Poleg tega so se pojavile tudi nove platforme, ki omogočajo prodajalcem, da svoje izdelke prodajajo preko skrivnih skupin ali zasebnih sporočil na družbenih omrežjih.

Skrivna spletna prodaja, tudi znana kot tihotapljenje, se nanaša na prodajo blaga ali storitev brez uradne dokumentacije ali brez plačila davkov. Gre za nezakonito dejavnost, ki se izvaja skrivaj in je pogosto povezana z organiziranim kriminalom. Čeprav se zdi, da bi morala biti skrivna prodaja v nasprotju s pravili in predpisi, pa se zdi, da se dejavnost povečuje. V letu 2022 lahko pričakujemo celo 70-odstotno povečanje skrivne prodaje.

Vzroki za povečanje skrivne prodaje so različni. Eno od glavnih vprašanj je naraščajoča brezposelnost. Zlasti v času gospodarskih kriz se ljudje znajdejo v težkih razmerah, ko se soočajo z izgubo delovnih mest, težavami s plačami in finančnimi težavami. V takšnih razmerah mnogi posamezniki poiščejo alternativne načine zaslužka in skrivna prodaja je eden od načinov, kako se preživeti v težkih časih.

Drugi vzrok za povečanje skrivne prodaje je lahko povezan z naraščajočimi davki in drugimi stroški poslovanja. Veliko podjetij se sooča z visokimi davki in drugimi stroški poslovanja, kar lahko vodi v uporabo alternativnih načinov poslovanja, vključno s skrivno prodajo. Če podjetje ne more zaslužiti dovolj, da pokrije svoje stroške, se lahko odloči za uporabo alternativnih načinov poslovanja, ki jih ne ureja zakonodaja.

Poleg tega se zdi, da se skrivna prodaja povečuje tudi zaradi digitalizacije. Z internetom in socialnimi omrežji je postalo lažje kot kdaj koli prej za posameznike in podjetja, da trgujejo skrivaj. Brezplačne platforme, kot so Facebook in Instagram, omogočajo prodajo blaga brezplačno ali za nizke cene, ne da bi se morali registrirati kot podjetje in plačevati davke. V takšnih primerih lahko tudi ljudje brez izkušenj v poslovanju in brez ustreznega znanja o zakonodaji začnejo s prodajo blaga ali storitev.

Skrivna prodaja je lahko tudi povezana z organiziranim kriminalom. V takšnih primerih se skrivna prodaja uporablja za financiranje kriminalnih dejavnosti, kot so trgovina z drogami, trgovina z ljudmi in pranje denarja. V takšnih primerih je skrivna prodaja nevarna in škodlj

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*