Nekaj dejstev o mrežnem marketingu

Vsake pol leta se najde kakšen človek, ki me poskuša prepričati, da se vpišem v tak ali drugačen mrežni marketing. Popularno jim pravijo tudi MLM (Multi Level Marketing) sistemi. Ti MLM komercialisti poskušajo človeka prepričati z različnimi argumenti. Prevladujejo zgodbe o “najboljših” izdelkih in modelih nagrajevanja, ki so neverjetno uspešni. Ko vas bo kdo prepričeval za včlanitev v mrežni marketing, boste pogosto slišali stavek podoben temu: Včlani pet ljudi, in pomagaj tem petim, da prav tako včlanijo vsak po pet ljudi. To se bo nadaljevalo v neskončnost in če od vsakega dobiš 1 odstotek si milijonar.

Stari mački mrežnega marketinga vas znajo hitro navdušiti, da se podate v nekaj, kar ni za vas in zapravite 100, 200, 500, 1000 ali več evrov, ki jih je ponavadi treba vložiti v začetni posel. Zapomnite si: Več denarja kot je treba na začetku vložiti v nakup zalog, težje je te izdelke prodati. Preden se vključite v MLM pošteno premislite ali so vam izdelki pisani na kožo in ali se vidite v terenski prodaji. Začetek vsakega takega posla je v lastni prodaji. Veliko jih začne, ker sploh ne misli na lastno prodajo ampak na gradnjo ekipe (mreže). Zgraditi ekipo mrežnega marketinga brez ukvarjanja z lastno prodajo pa je izjemno težko.

Vrste mrežnega marketinga (lastna delitev)

Tradicionalni MLM sistemiAmwayHerbalifeNHT Global,…

Razlikujejo se glede na plan nagrajevanja in starost. Mlajši MLM imajo pogosto binaren plan nagrajevanja. To pomeni, da gradiš dve ekipi, eno na svoji desni in drugo na levi strani. Očitno lahko tako ljudi lažje prepričajo za včlanitev. Člani takih “binarnih” mrežnih marketingov ostale prepričujejo z argumentom, da če včlaniš samo dva človeka, bosta ona dva, slej ko prej, tudi včlanila vsak po dva in ekipa se ti bo naprej gradila kar sama. Dva pa že lahko včlaniš in postaneš milijonar. Zraven opišejo še primer, kako je gospa XY iz Severne Dakote, po enem letu v tem sistemu zaslužila milijon dolarjev, pred tem pa se je komaj preživljala kot navadna čistilka.

Finančni MLM sistemi

Nekatere zavarovalnice (tudi v Sloveniji) prodajajo svoja zavarovanja po sistemu mrežnega marketinga. To je odlična priložnost za vrhunske prodajalce in po mojem mnenju najboljša MLM izbira. Če se znajdete v direktni prodaji je to področje za vas zlata jama.

Internetni mrežni marketingi

Takih verig je na internetu že kar nekaj. Ena se imenuje DHS Club. Temelji na včlanjevanju članov, ki morajo potem nakupovati v trgovinah, ki so pridružene sistemu. Člani pa dobivajo provizijo od nakupov, ki bi jo drugače pobrali drugi trgovski posredniki. Ena novejših internetnih mrež je Agloco, ki temelji na prikazovanju oglasov. Včlanite se v sistem Agloco, na računalnik si naložite orodno vrstico, ki vam prikazuje kontekstualne oglase in pri tem zaslužite kakšen dolar. Pripada vam tudi kakšen cent od vsakega na novo včlanjenega člana.

Sklep

Po mojih izkušnjah so sicer nekateri izdelki teh podjetij res kakovostni, mogoče tudi boljši od izdelkov, ki se dobijo v klasičnih trgovinah. Vseeno pa se pred vstopom v mrežni marketing, ki od vas zahteva visoke vstopne stroške, vprašajte ali ste dovolj podjetniško in prodajno naravnani, ali so vam izdelki pisani na kožo in ali znate navdušiti ljudi, da določen izdelek kupijo. O tem zakaj je uspeti v mrežnem marketingu najbrž težje kot uspeti z lastnim podjetjem pa kdaj drugič.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*