Intel napoveduje številne novosti

Intel je najavil številne novosti v svoji ponudbi mobilnih rešitev, ki vključujejo široko paleto čipov, programske opreme in možnosti povezovanja. Med novostmi je tudi Medfield, 32-nanometrski čip podjetja Intel za uporabo v mobilnih telefonih.

Podjetje je najavilo tudi pospešen razvoj platforme LTE, novo uporabniško izkušnjo tabličnih računalnikov MeeGo, prevzem podjetja Silicon Hive ter več naložb v mobilne tehnologije in orodja za razvoj programske opreme, s čimer želi podjetje na različnih operacijskih sistemih zagotoviti vrhunsko izkušnjo naprav, ki temeljijo na Intelovi arhitekturi.

Meje med računalništvom in komunikacijami izginjajo, zaradi česar Intel še razširja svoje znanje in rešitve za področje mobilnih tehnologij. Intel pričakuje, da bo postal glavna procesorska arhitektura za najrazličnejše pametne naprave in tržne segmente, kot so prenosniki, avtomobili, pametni telefoni, tablični računalniki ter pametni televizijski sprejemniki. Ob tem pa želi podjetje nasloviti spreminjajoče se potrebe proizvajalcev naprav, ponudnikov storitev, razvijalcev programske opreme in končnih uporabnikov.

»Mobilni internet kljub vsej svoji kompleksnosti predstavlja izjemno priložnost za celotno industrijo,« je povedal Anand Chandrasekher, višji podpredsednik podjetja Intel in generalni direktor skupine za mobilne tehnologije Ultra Mobility Group. »Z obstoječimi in prihodnjimi prizadevanji Intel izkorišča vse svoje vire, naložbe v tehnologije in ekonomiko Moorovega zakona za znižanje stroškov in energijske porabe, kar od nas zahtevajo novi trgi. Obenem bomo še naprej zagotavljali vrhunsko zmogljivost, ki jo od nas pričakuje celotna panoga.«

Podpora za različne načine komunikacije in čipi

Z nakupom poslovne skupine za brezžične rešitve podjetja Infineon je Intel začrtal svojo strategijo razvoja pametne arhitekture, ki podpira več načinov komunikacij ter naslavlja različne potrebe uporabnikov in ponudnikov storitev po vsem svetu. Med najpomembnejšimi zahtevami so večja zmogljivost omrežij, aplikacije, naprave, nižji stroški ter uporabniška izkušnja z najrazličnejšimi rešitvami, kar vključuje tako omrežja WiFi kot LTE.

Intel je najavil, da bo skupina Intel Mobile Communications (IMC) v drugi polovici leta začela s preizkušanjem svoje prve kompaktne rešitve LTE z nizko porabo in podporo za več komunikacijskih standardov (LTE/3G/2G). Naprave bodo širše dostopne v drugi polovici leta 2012. Skupina IMC že nudi najmanjšo popolnoma integrirano rešitev HSPA+, namenjeno majhnim napravam, ki nudi hitrosti prenosa podatkov do 21 Mb/s proti uporabniku in do 11,5 Mb/s od uporabnika. Skupina je najavila tudi novo platformo, ki podpira način delovanja Dual-SIM Dual-Standby (DSDS) za rastoči trg naprav z dvema karticama SIM. Te nove mobilne rešitve dokazujejo, da se je skupina IMC postavila v vodilno vlogo na področju razvoja izdelkov in tehnologij, s čimer je podjetje v odličnem položaju, da nadaljuje rast tudi v dobi rešitev, ki podpirajo različne načine komunikacij.

Podjetje je prav tako najavilo, da s strankami že preizkuša 32-nanometrski čip Medfield za pametne telefone, s čimer podjetje v mobilni svet prinaša svoje znanje in izkušnje na področju razvija silicijevih izdelkov. Medfield bo predvidoma na voljo letos in bo zmogljivost Intelove arhitekture razširil na rešitev z nizko porabo energije, ki je bila razvita posebej za potrebe proizvajalcev pametnih telefonov.

Ob tem je podjetje najavilo, da je prevzelo podjetje Silicon Hive, ki je bilo v skupini podjetij, v katerih ima naložbe skupina Intel Capital. Intel bo s tem prevzemom rastoči družini procesorjev Atom dodal boljše možnosti za obdelavo fotografij in večpredstavnih vsebin, ki bodo vključene v prevajalnike in programska orodja. Znanje podjetja Silicon Hive bo prispevalo k razvoju bolj raznovrstnih sistemov na čipu, ki temeljijo na platformi Atom. Večpredstavnostne vsebine in obdelava slik namreč postajajo v segmentu mobilnih pametnih naprav čedalje pomembnejše funkcionalnosti.

Intel je predstavil tudi novost, ki so jo na področju radiofrekvenčne integracije razvili raziskovalci podjetja. Nova proizvodna tehnologija bo proizvajalcem omogočila, da na enem samem čipu združijo tri čipe običajnega radiofrekvenčnega nabora čipov. Z uporabo najučinkovitejših tranzistorjev na svetu so lahko Intelovi raziskovalci ustvarili hitrejše radijske gradnike, ki porabijo manj energije kot obstoječe rešitve. Z izkoriščanjem Moorovega zakona lahko ta raziskovalni dosežek zmanjša porabo, izboljša zmogljivost in zniža stroške za sisteme na čipu v prihodnosti.

Za nadaljnji razvoj interneta pa je pomembno tudi učinkovito in prilagodljivo dostopovno omrežje. Omrežni operaterji morajo namreč imeti možnosti, da storitve zagotovijo hitreje in z nižjimi stroški ter obenem glede na povpraševanje razširijo zmogljivost svojih omrežij. Podjetja Intel, KT in Samsung so predstavila načrt o sodelovanju, v okviru katerega bodo predstavili rešitve LTE z uporabo središča Cloud Communications Center (CCC), ki temelji na Intelovi arhitekturi. Skupna prizadevanja so usmerjena v razširitev kapacitet za prenos podatkov in povečanje prilagodljivosti omrežij ob znižanju skupnih stroškov za vpeljavo in upravljanje omrežja.

Napredek na področju programske opreme

Z razširitvijo razvoja prilagodljivih in odprtih programskih platform in aplikacij za vse mobilne naprave je Intel prikazal privlačno novo uporabniško izkušnjo tabličnih računalnikov MeeGo, ki bo na voljo prek programa Intel AppUp Developer Program. Uporabniško izkušnjo MeeGo na tabličnih računalnikih odlikuje objektno usmerjen vmesnik s podokni za prikaz vsebine in stikov. Vsi elementi so zasnovani tako, da lahko uporabniki z enim samim dotikom prsta dostopajo do svojega digitalnega življenja, ki ga sestavljajo družabna omrežja, ljudje, video posnetki in fotografije. Uporabniška izkušnja MeeGo na tabličnih računalnikih je prikazana v paviljonu MeeGo na svetovnem kongresu mobilne telefonije.

Odkar je bil odprtokodni operacijski sistem MeeGo prvič predstavljen pred enim letom je platforma izredno napredovala, saj je na voljo več različic za različne naprave od prenosnih računalnikov do telefonov. MeeGo je prav tako pritegnil pozornost celotne panoge, saj ponudniki programske opreme, sistemski integratorji in operaterji ter proizvajalci naprav sistem že vključujejo v najrazličnejše izdelke: izredno prenosne računalnike, tablične računalnike, sprejemnike in zabavo-informacijske sisteme v avtomobilih.

Poleg tega je Intel najavil nove programe in orodja za razvoj programske opreme za MeeGo in AppUp. Razvijalci bodo lahko tako hitreje prenesli svojo programsko opremo na nove naprave, razvijali nove aplikacije ter prilagodili in objavili svoje rešitve na središču Intel AppUp. V okviru najavljenih programov bodo imeli razvijalci dostop do platforme za razvoj programske opreme, novih orodij in drugih razširitev, kot so globalni univerzitetni program, laboratoriji za aplikacije in viri za prenos programske opreme med platformami.

»Intel podpira vse glavne operacijske sisteme in tesno sodeluje z razvijalci, ponudniki storitev in proizvajalci po vsem svetu. Tako želimo na različnih platformah zagotoviti vrhunsko uporabniško izkušnjo,« je pojasnila Renée James, višja podpredsednica in generalna direktorica Intelove skupine za programsko opremo in storitve. »Naša uporabniška izkušnja za tablične računalnike MeeGo prikazuje zmogljivost in prilagodljivost platforme, obenem pa z novimi orodji in programi za razvijalce pospešujemo uresničevanje svoje strategije tabličnih računalnikov in spodbujamo uspeh ekosistema MeeGo. Z inovativnimi izdelki za proizvajalce strojne opreme in ponudnike storitve želimo skrajšati čas, potreben za predstavitev novih izdelkov.«

Intel uresničuje tudi svojo strategijo podpore za več operacijskih sistemov. Podjetje je najavilo svoj namen, da zagotovi najhitrejše delovanje odprtokodnega sistema Android*. Pri tem bodo uporabili naprave, ki bodo na trg prišle še letos in temeljijo na procesorjih Intel Atom, na njih pa sta nameščena operacijska sistema Gingerbread in Honeycomb. Podjetje je najavilo tudi več naložb skupine Intel Capital, s katerimi želi še naprej spodbujati inovativne ekosisteme za razvoj strojne in programske opreme ter aplikacij. Cilj naložb je tudi izboljšati uporabniško izkušnjo na najrazličnejših napravah, kar vključuje pametne telefone, tablične računalnike in prenosnike. Podjetje je najavilo naložbe v podjetja Borqs, CloudMade, InVisage, Kaltura, SecureKey Technologies in VisionOSS Solutions.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*